Мутація коронавірусу "Дженні": до кого чіпляється ця болячка?

Мутація коронавірусу "Дженні": до кого чіпляється ця болячка?

В Україні станом на січень 2024 року зареєстровано 9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу "Дженні".

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я. Там нагадали, що вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 р., після - в інших країнах світу, зокрема Індії, Китаї, Великій Британії.

ВООЗ класифікувала його як субваріант, який "представляє інтерес", через "його швидке поширення". За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) станом на 5 січня 2024 р. на JN.1 припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, що циркулюють. 

Набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби. "Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з спеціалістами в медичному центрі "Доктор Царук" та зробити щеплення". 

"У січні у пʼяти областях виявили девʼять випадків субваріанту коронавірусу JN.1 "Дженні", які підтвердили у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Три випадки на Сумщині, по два - у Волинській та Черкаській областях та по одному - у Рівненській і Запорізькій областях. Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді - тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані", - кажуть в МОЗ. 

Серед захворілих в Україні лише одна із девʼяти людей мала два щеплення проти COVID-19. За клінічними симптомами медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, лише одна людина була госпіталізована до лікарні. Вік пацієнтів віком 27-73 роки. 

Ні ВООЗ, ні Центр з контролю та профілактики захворювань у США (CDC) не збирають регулярні дані про те, як симптоми коронавірусу розвиваються з часом, тому важко оцінити, чи інфекції проявляються по-різному. Однак більшість лікарів кажуть, що нової тенденції не помітили. Тобто симптоми подібні до попередніх штамів Омікрону, які вкрай схожі на грип:

  • біль у горлі;
  • закладеність носа;
  • втома;
  • підвищена температура.

А от сухий кашель або втрата смаку чи нюху стали менш поширеними, вважають в університеті Алабами.

Важкі випадки все ще характеризуються задишкою, болем у грудях або блідістю (індикатор нестачі кисню).

Записатись на консультацію у медичний центр "Доктор Царук" можна за телефоном +380981181414, також є можливість записатись онлайн консультацію. 

Лікування
варикозу
Закрити